Ugrás a tartalomra

Gutmann/Gelsey villa

tehtube küldte be March 1, 2024 időpontban
Létrehozás
2024
Létrehozás intervallum
- 2024

A különlegesen díszes palotaépületet 1898-ban tervezte Kármán Géza Aladár-Ullmann Gyula építészpáros. A palota a Várhegy aljában épült 1898-1899 -ben az (akkor) Albrecht út 2. sz. telkére hatalmas 800 négyszögöl területű parkkal, ami a budaiak közül a legnagyobb magánpark volt. Az épület belső beosztása francia főúri kastélyokéra emlékeztetett. 1934-ben a palotát elárverezték, 1945-ben megsérült, 1948-ban lebontották. A helyét parkosították. (FSZEK, Baranyai Dávid és Kreitzer Zoltán segítségével)

A Gutmannok a Zala megyei Gelséről származnak. A zsidó származású család a 19. század második felében katolikus hitre keresztelkedett, 1869-ben a nemesi címmel együtt kapták a Gelsei előnevet, amit báróként később Gelseyre váltottak. A család bárói ága fantasztikus karriert épített ki, és óriási vagyont halmozott fel. Igazi gyáriparos családi sikersztori az övék, azzal a ciklikussággal, hogy a generációk közül némelyik inkább herdálja, más tovább gyarapítja a vagyont.

Famegmunkálással foglalkoztak, a vasút építésével párhuzamosan monopóliumot is nyertek a talpfák gyártására. A közeli Nagykanizsán és a család egyik ága révén a mai Horvátországban lévő Beliscsén voltak gyáraik. Hatalmas üzemek, az előző századfordulón már háromezer alkalmazottal.

Alapító főrészvényesei voltak a nagykanizsai sörgyárnak is (a faüzem eredeti profilja ugyanis a söröshordó-készítés volt), és amint az a digitálisan elérhető zalai közgyűjtemény dokumentumaiból fellelhető, a 19. század végére Kanizsa leggazdagabb polgáraivá, legnagyobb adófizetőivé váltak. A további gyarapodásban nagy szerepe volt Vilmos nagyapjának is, aki – már mint Ferenc József tanácsosa – felköltöztette a családot Budára, és saját palotát építtetett.

Ide született Gelsey Vilmos 1921-ben, pontosabban Bécsben született, de Budán nevelkedett egészen a háború kitöréséig. 1939-ben azonban Angliában ragadt, kijárta a Cambridge-i egyetemet (a Trinity College diákja volt, csakúgy, mint már az apja is), azóta Londonban él. Rezidenciájának falai tele vannak festményekkel, amelyek közül egy fájóan hiányzik a családi tulajdonból. Édesanyját, az akkor 17 éves Marguerite Liesert ugyanis 1912-ben Gustav Klimt is megfestette, ám ez a kép a háború alatt elveszett, és ma sem lehet tudni semmit a kilétéről.

(Fekete Emese, Forbes magazin: Így él ma egy pengőmilliomos dédunokája, 2017)

Tervezte
Kármán Géza Aladár, erényi Ullmann Gyula
Kivitelezte
Kármán Géza Aladár, erényi Ullmann Gyula
Cím

Budapest
Hunyadi János út 2.
Magyarország

HRSZ
4475
Hosszúsági és széleségi fokok